Szeretettel köszöntelek a Nagymányoki SE klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymányoki SE klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagymányoki SE klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymányoki SE klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagymányoki SE klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymányoki SE klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Nagymányoki SE klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Nagymányoki SE klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A meleg teljesítménycsökkentő |
![]() |
Ha
minden körülmény között a legjobb sportteljesítményt akarjuk elérni és
az igazi sportolók között ki az, aki nem erre törekszik - akkor a
melegben, olykor hőségben végzett sporttevékenység során számos olyan
sportélettani kérdést kell figyelembe venni, melyelv ismerete és
alkalmazása alapfeltétele a sikeres szereplésnek. Köztudomású, hogy
minden sporttevékenység - akár a felkészülés során, edzés közben, akár
a versenyek, mérkőzések alatt vizsgáljuk - fokozott igénybevételt
jelent a szervezet számára. Megnövekszik az energiaigény, a terhelés
során a szervezet több folyadékot, ezzel együtt több, a működéséhez
egyébként feltétlenül szükséges ásványi sót veszít.
Nyári melegben,
hőségben, napsütésben, vagy túl meleg teremben a sportolók szervezete
gyakran extrém fizikai igénybevételnek van kitéve. Hogy ez a fokozott
igénybevétel ne okozzon se váratlan és nem kívánt
teljesítménycsökkenést, se egészségkárosodást, tudatosan fel kell
készülnünk ennek kivédésére.
Ebből a szempontból a saját sportorvosi gyakorlatomban a
legemlékezetesebb eset a kövexkező volt: Davis Kupa-találkozón, ahol
köztudomású, hogy 3 nyert játszmáig folynak a mérkőzések, az egyik
teniszezőnk a csaknem háromórás mérkőzésén öt és fél liter Isostar
oldatot, két Cornexi energiaszeletet és két és fél banánt fogyasztott
el, így csak két kilogrammot veszített a testsúlyából. Könnyű
kiszámítani, hogy a rekkenő hőségben 3:2-re megnyert mérkőzésén
körülbelül 7-8 liternyit izzadt. Ha nem felkészülten lépett volna
pályára, ha nem gondoskodott volna folyadék-, ion- és
energia-pótlásáról, akkor mérkőzését nyilván sokkal rövidebb idő alatt
elveszíti.
Mit
kell tennünk, hogy erre a felfokozott igénybevételre felkészülten
lépjünk pályára, hogy a hőségben sportolva kivédjük a nagy meleg
teljesítménycsökkentő, esetleg károsító hatását, hogy tartalék
energiáinkat is mozgósítva ilyen körülmények között is legjobb
tudásunkhoz mérten szerepeljünk?
A folyadékpótlásról
Testünk
több mint 60 százalékát víz alkotja. Minden sejtünk tartalmaz vizet, de
a sejtek közötti állomány folyadéktartalma is jelentős.
Életfolyamataink, hőszabályozásunk normális működésének előfeltétele a
szervezet megfelelő folyadéktelítettsége. Ennek biztosítása - különösen
nyáron - nagy figyelmet igényel, hiszen szervezetünk nem rendelkezik
folyadékraktárral, a felesleges mennyiséget pedig a vesék hamar
kiválasztják.
Ügyeljünk
arra, hogy eleve úgy lépjünk pályára, úgy kezdjük az edzést, a
mérkőzést, hogy folyadékháztartásunk egyensúlyban legyen. Ennek
mindenki által könnyen ellenőrizhető jele az, ha az edzés, mérkőzés
előtt ürített vizelet színe világos. Ha 30 fok feletti hőmérsékleten
több mérkőzést is kell játszani, akkor legalább másfél óra teljen el a
két mérkőzés között, hogy a normális egyensúlyi helyzet kialakulhasson.
Tudnunk kell, hogy szomjúságérzetünk csak akkor jelentkezik, amikor az
izzadással körülbelül másfél liter folyadékot már elveszítettünk. Ha
ilyenkor elkezdjük pótolni a veszteséget már késő, mert ekkorra a
koncentrálóképességünk, a teljesítményünk már jelentősen csökkent. Nagy
melegben különösen fontos, hogy sportolás közben, főleg ha az elhúzódó,
folyamatosan pótoljuk az elvesztett folyadékot.
Mit igyunk?
Tudjuk,
hogy izzadságunkkal nemcsak folyadékot (vizet) veszítünk, hanem a
szervezetünk optimális működéséhez feltétlenül szükséges ásványi sókat
is (például nátriumot, káliumot, kálciumot, magnéziumot, klórt). Ebből
logikusan következik, hogy a tiszta ivóvíz önmagában nem alkalmas az
egyensúlyi állapot visszaállitására. Még az ásványvizek
ionkoncentrációja is alacsony az elégséges kompenzációhoz.
Legmegfelelőbb, ha a verejték öszszetételéhez leginkább hasonló
sportitalokat fogyasztunk. Ezek további előnye az, hogy a folyadékon és
a fentebb említett ionokon túl megfelelő arányban és töménységben
tartalmaznak energiapótló szénhidrátokat is. Fogyasztásukkal így
egyszerre biztosítjuk a szervezet folyadék-, ion- és energiapótlását.
Ha sportital nem áll rendelkezésünkre, akkor szénsavmentes ásványvízzel
felére, harmadára hígított gyümölcslevet fogyasszunk. Lényeges, hogy
30-40 percnél hosszabb sporttevékenység során soha ne várjuk meg, míg
szomjasak leszünk. Tudatosan hamarabb kezdjük el a folyamatos, több kis
részletben történő folyadékpótlást.
Az elfogyasztott folyadék lehetőleg hűtött legyen, mert ez gyorsabban
szívódik fel, és kedvezően hat a belső hőmérsékletre is.
A szervezet ásványianyag- és vitaminháztartásának stabilizálásához
fogyasszunk folyamatosan sok gyümölcs és zöldségfélét (banán,
görögdirmye, sárgadinnye, barack, őszibarack, ananász, cseresznye,
meggy, szőlő, alma, paradicsom), illetve edzések, mérkőzések után igyuk
az ezekből készűlt rostos ivóleveket. Nagyobb igénybevétel után sópótló
és vitamintabletták bevételére is szükség lehet, de például
rendszeresen fogyasztott vegyes gyümölcssalátával ezek szedése
mellőzhető.
Mérkőzések
előtt, versenyzés közben lehetőleg kerüljük az édes, szénsavas,
koffeintartalmú üdítőitálok fogyasztását. Ezeknek ilyenkor kedvezőtlen
élettani, végső soron teljesítményt csökkentő hatásuk van.
Az
alkohol fogyasztása minden vonatkozásban negatív hatással van a
sportteljesítményre, átmenetileg csökkenti a vércukrot, csökkenti az
állóképességet, egyértelműen fokozza a sportsérűlések veszélyét. Mint a
veseműködés serkentője fokozza a vizeletkiválasztást és a
magnéziumvesztést, egyértelműen kedvezőtlenül hat a melegben egyébként
is terhelt folyadékháztartásra.
A táplálkozásról
A
táplálkozás célja egyrészt az életműködés fenntartásához szükséges
energia biztosítása, másrészt az anyagcseréhez szükséges anyagok
szervezetbe juttatása. Az elfogyasztott táplálék ennek megfelelően
egyrészt energiát szolgáltató összetevőkből: szénhidrátokból,
zsírokból, fehérjékből, másrészt a szervezet számára létfontosságú, de
energiát nem szolgáltató anyagokból: vitaminokból, ásványi anyagokból
és vízből áll. Táplálkozásunk során a fentieken kívül olyan, főleg
növényi eredetű rostanyagokat juttatunk a szervezetbe, melyek
elsősorban a normális emésztést segítik elő, s így nagyon fontosak.
Nagyszámú vizsgálat alapján ismert, hogy a magyar
népesség átlagosan 41-45%-ban szénhidrát, 39-43%-ban zsír, és
16-20%-ban fehérje formájában biztosítja energiaszükségletét. Lényeges
tudni, hogy a sportolók számára ez az arány nem megfelelő. A
legújabb tudományos vizsgálatok és a gyakorlat azt bizonyítják, hogy az
optimális táplálkozási közérzet és az energiaraktárak megfelelő
pótlása, feltöltése szempontjából a sportolóknak a megnövekedett
energiaigényt a következő arányok szerint helyes pótolniuk: 60-65%-ban
szénhidrátokból, 20-25%- ban zsírokból, 13%-ban fehérjékből.
A
szervezetben az energiatermelésre legkönnyebben mozgósítható
szénhidrátokat leegyszerűsítve két csoportra oszthatjuk. Az egyszerű
szénhidrátok, mint például a szőlőcukor, gyümölcscukor, répacukor,
tejcukor, vízben oldódnak és édesek. Az összetett (vagy komplett)
széhidrátok, mint például a növényi eredetű keményítő vagy az emberi
szervezetben is igen jelentős glikogén vízben nem oldódnak.
Az
ideális az, ha a szénhidrátszükséglet 80-84%-át komplett szénhidrátok
bevitelével biztosítjuk és csak 15-8%-át fedezzük cukrokból.
Nagy
melegben, versenyzés közben a szénhidrátfogyasztás aránya akár
65-70%-ra is emelkedhet. Izomműködésünk fő "üzemanyagai" a
szénhidráttartalmú ételek: a kenyér, a pékárúk sora, a tésztafélék,
olaszos ételek, a burgonya, a rizs, a gabonafélék, zab- és
kukoricapehely, müzli, magvak (mogyoró, mandula), palacsinták, könnyű
cukrászati termékek, gyümölcsök, stb. Ezeknek az ételeknek az
átlagosnál nagyobb arányú fogyasztásával biztosíthatjuk a kiürülő
energiaraktáraink gyors feltöltését.
Sokszor
nehéz megvalósítani, de törekedjünk arra, hogy naponta többször (4-5
alkalommal) étkezzünk, egyenletes táplálék- és energiapótlást
biztosítva. Ez kevésbé terheli meg a szervezetet, mintha 2-3 bőséges
étkezéssel pótolnánk az elveszett energiát. Meleg időben különösen
kerüljük a zsíros, fűszeres, nehezebben emészthető ételeket
Szervezetünkben
a szénhidrátok glikogén formájában raktározódnak, elsősorban az
izmokban és a májban. Az izomzatunk raktárkapacitása 200-400 gramm. Az
itt tárolt glikogén főleg az izomműködéshez szolgáltat energiát. Az
állóképességi edzések hatására, ha a tárolt glikogénraktárak kiürülése
után optimális a szénhidrátok visszapótlása, a glikogénraktárak
kapacitása megnő. Ez teszi lehetővé, hogy egy jól felkészített
versenyző 90-120 percet folyamatosan képes sportolni tápanyagfelvétel
nélkül.
Feltétlenül
tudnunk kell azt, hogy a kimerítő sporttevékenység után minél hamarabb
meg kell kezdeni a kimerült glikogénraktárak újrafeltöltését. Ehhez a
terhelés befejezése utáni első órában a legjobbak a feltételek,
szervezetünkben a glikogént előállító enzim ugyanis ilyepkor a
legaktívabb. Ez gyakran nehézségbe ütközik - még nincs étvágy, az
emésztőnedvek termelése is csak fokozatosan indul be - ennek ellenére
sportitalok, gyümölcslevek, vagy banán, illetve enegiaszeletek
fogyasztásával jó hatásfokkal indíthatjuk a szervezet gyors
regenerálódását. Röviddel később azután, a megszokott étkezés során
fogyasszunk bőven a fentebb felsorolt magas szénhidráttartalmú
ételekből, gyümölcsökből.
DR. DANI Vilmos
a magyar teniszválogatott orvosa
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!